Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ο «Μικρός Σερίφης» ήταν γιος ελλήνων μεταναστών στην άγρια Δύση

Ήταν το μακροβιότερο παιδικό περιοδικό γραμμένο από Έλληνες που δημιούργησαν τον Μικρό Καουμπόι και τον Μικρό Αρχηγό...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-mikros-serifis-itan-gios-ellinon-metanaston-stin-agria-dysi-itan-to-makroviotero-paidiko-periodiko-grammeno-apo-ellines-pou-dimiourgisan-to-mikro-kaouboi-kai-to-mikro-arxigo/
Ήταν το μακροβιότερο παιδικό περιοδικό γραμμένο από Έλληνες που δημιούργησαν τον Μικρό Καουμπόι και τον Μικρό Αρχηγό

 Τζιμ Άνταμς, Ντιάνα Μόρισον, Πεπίτο Γκονζάλες και Τσιπιρίπο. Η θρυλική τετράδα που κυνηγούσε τους κακούς στο Φαρ Ουέστ, έμπλεκε σε περιπέτειες και εφάρμοζε τον νόμο μέχρι το τελευταίο γράμμα του.
Ήταν οι ήρωες του Μικρού Σερίφη, του μακροβιότερου ελληνικού περιοδικού γραμμένο αποκλειστικά από Έλληνες συγγραφείς. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1962 με την υπογραφή του Κώστα Φωτεινού.
Ο Φωτεινός όμως ήταν ψευδώνυμό το οποίο χρησιμοποιούσαν ο εκδότης και συγγραφέας Πότης Στρατίκης και ο εικονογράφος Θέμος Ανδρεόπουλος.

 
Οι ιστορίες που σκαρφιζόταν ο Στρατίκης και εικονογραφούσε ο Ανδρεόπουλος διαδραματίζονταν στην Άγρια Δύση. Πρωταγωνιστής ήταν ένας 18χρονος γιος ελλήνων μεταναστών, ο Δημήτρης Αδαμόπουλος ή αλλιώς Τζιμ Άνταμς. Ήταν ο σερίφης του Τέξας και μαζί με τους φίλους του Ντιάνα, Πεπίτο και τον δωδεκάχρονο ινδιάνο Τσιπιρίπο τα έβαζαν με τους κακούς και φυσικά νικούσαν.
Οι ιστορίες ήταν αυτοτελείς κυρίως, ωστόσο κατα καιρούς δημοσιεύτηκαν και κάποιες σε συνέχειες που κρατούσαν δύο ή ακόμα και δέκα τεύχη.


Το εβδομαδιαίο  περιοδικό γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τον επόμενο χρόνο οι ίδιοι δημιουργοί αποφάσισαν να εκδώσουν άλλο ένα, τον Μικρό Καουμπόι, με την ίδια επιτυχία. Το 1973 ακολούθησε το τρίτο περιοδικό, ο Μικρός Αρχηγός.
Το 1971 μια σειρά διαφωνιών μεταξύ των δύο δημιουργών ήταν η αιτία να λήξουν τη συνεργασία τους. Ο Στρατίκης συνέχισε με την έκδοση του Μικρού Σερίφη και ο Ανδρεόπουλος συνεργάστηκε με άλλους συγγραφείς για την έκδοση του Μικρού Καουμπόι.


Το τελευταίο τεύχος του Μικρού Σερίφη με τον αριθμό 1.468 κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1991.
Δυόμισι χρόνια νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία του Μικρού Καουμπόι. Ο Μικρός Αρχηγός κυκλοφόρησε σε μόλις 838 τεύχη.
Άλλωστε, επρόκειτο ουσιαστικά για αναδημοσίευση παλαιότερων ιστοριών του Μικρού Καουμπόι, που περιείχε και ορισμένες καινούργιες.

Η επιστροφή
Το 2012 ήρθε η έκπληξη. Ο Μικρός Σερίφης επανεμφανίστηκε με το τεύχος 1.469 το οποίο έφερε τον τίτλο «Κόκκινο Βουνό». Επρόκειτο για ακυκλοφόρητη ιστορία του Πότη Στρατίκη.
Σε συνέντευξή του την ίδια χρονιά στο ΒΗΜΑ ΜΕΝ, ο Πότης Στρατίκης έλεγε ότι ο Μικρός Σερίφης δεν έχει τελειώσει:
«∆ιαβάζω τις ιστορίες του ως αναγνώστης και καµιά φορά αιφνιδιάζοµαι µε αυτά που είχα σκεφτεί. Έχω γράψει και το τέλος της ιστορίας, αν και παραµένει στο συρτάρι του γραφείου µου. Ίσως κάποια στιγµή να εκδοθεί. Πάντως, θα έχει happy end».
Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το τεύχος 1.470 με τίτλο «60 λεπτά αγωνίας» και περιελάμβανε αδημοσίευτη ιστορία με όλα τα χαρακτηριστικά που αγάπησαν οι αναγνώστες καθώς και άρθρο του δημιουργού.


Κανείς δεν ξέρει αν αυτό ήταν το τελευταίο τεύχος ή αναμένεται το «happy end».









mixanitouxronou.gr






Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael