Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας (φωτο)

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μεγίστη Δεσποτική εορτή της εις ουρανούς Αναλήψεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου.

Το απόγευμα της παραμονής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, από τους Ιερείς π. Βασίλειο και π. Νέστορα με την παρουσία πολλών πιστών, που προσήλθαν για να τιμήσουν τη δεσποτική εορτή της Αναλήψεως.


Ο π. Βασίλειος στο λόγο του αναφέρθηκε στην εορτή και στις επιπτώσεις της στη δική μας σωτηρία. Τόνισε ότι, «Η Ανάληψη συνδέει όλα τα επί γης γεγονότα (είναι το τελευταίο) με όλα τα επί του ουρανού (είναι το πρώτο). Είναι το μεταίχμιο όλων των γεγονότων όσων θα συμβούν με όσα συνέβησαν. Είναι δόγμα πίστεως μεγαλειώδες.
Γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνεται στο Σύμβολο της Πίστεως, το οποίο οι πιστοί λέγουν καθημερινώς, «Και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς».


Μία από τις πολλές επιπτώσεις του γεγονότος της Αναλήψεως του Κυρίου είναι και η εξής: Ο Κύριος Ιησούς Χριστός γίνεται πρόδρομος της δικής μας αναλήψεως.

Η σωτηρία μας επισφραγίζεται με την Ανάληψη του Χριστού, γιατί ο Χριστός γίνεται ο πρόδρομος της δικής μας Αναλήψεως. Ο Χριστός κάθισε στα δεξιά του Θεού Πατρός, πράγμα το οποίο είναι δείγμα εύνοιας. Ο Χριστός ως άνθρωπος (δεν θα αποβάλλει ποτέ την ανθρώπινη φύση) είναι στην εύνοια του Θεού. Και εμάς μας παίρνει μαζί του, στα δεξιά του, που σημαίνει ότι, θα είμαστε ο λαός του Θεού, στην εύνοια του Θεού, στους αιώνες των αιώνων.

Όπως, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε, η Ανάληψη του Χριστού είναι τρισμέγιστο γεγονός όπως και η Ανάσταση και η Σταύρωση και η Σάρκωση. Όλα αυτά τα γεγονότα δίνουν τη σφραγίδα της δικής μας σωτηρίας. Όλα αυτά τα γεγονότα είναι «τα ποιητικά της σωτηρίας μας», κατά τον άγιο Νικόλαο Καβάσιλα. Ας δοξάσουμε, λοιπόν, τον Άγιο Τριαδικό Θεό, που μας έδωσε όλα αυτά τα μυστήρια, που οδηγούν στη δική μας σωτηρία. Αμήν.» 
Στο τέλος του Εσπερινού οι κυρίες πήραν ως ευλογία τα λουλούδια από το κουβούκλιο του επιταφίου καθώς μετά τον Εσπερινό της Αναλήψεως το κουβούκλιο τοποθετείται και πάλι μέσα στο Άγιο Βήμα.

Ανήμερα της εορτής το πρωί, τελέσθηκε ο Όρθρος της Αναλήψεως και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, όπως έχει καθιερωθεί από πολλά χρόνια, διότι στο τέμπλο του Ναού βρίσκεται η εικόνα της Αναλήψεως του Χριστού.





















Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael